Hack je ochtendroutine #GTD @myen

???The rythm of the day starts in de morning???, is een zin uit een liedje die ik regelmatig als wekker gebruik. Een goede start ???s ochtends betekent over het algemeen een meer productieve dag, maar hoe start je je ochtend goed? 1. Sta vroeg op Joel G…

“The rythm of the day starts in de morning”, is een zin uit een liedje die ik regelmatig als wekker gebruik. Een goede start ‘s ochtends betekent over het algemeen een meer productieve dag, maar hoe start je je ochtend goed?

 

1. Sta vroeg op

Joel Gascoigne, mede-oprichter van Buffer, tipt om vroeg op te staan. Op die manier heb je controle over je leven, doordat je een bewuste keuze maakt, in plaats van aan het lot over te laten wanneer je wakker wordt. Bovendien kun je in de rustige uren voordat de rest van je omgeving wakker is al aan een belangrijke taak werken, waardoor je dag hoe dan ook productief is geweest. De meest succesvolle mensen staan vroeg op, zo ondervond Gascoigne, sommigen al om 4.30 in de ochtend.

Zelf staat hij om tien voor zes op, trekt zijn sportkleding aan, werkt een uur aan een belangrijke taak en een half uur aan kleinere belangrijke taken en gaat dan naar de sportschool. Daarna gaat hij thuis dertig minuten lang mail beantwoorden en de rest van de dag op locatie verder werken.
Ik had overigens mijn bedenkingen over zijn ritueel toen ik las dat hij voor het sporten een Red Bull dronk. Na de vele reacties op zijn blog waarin de lezers hem aanspraken op zijn slechte gewoonte, laat hij deze nu achterwege en daarmee is zijn routine een stuk gezonder geworden.

Hoe laat je ook opstaat: drink een glas koud water zodra je wakker wordt. Je hebt in je slaap veel vocht verloren en je lichaam heeft een re-fill nodig.

Nog meer ochtendroutine-tips vind je in dit eerder verschenen artikel van Michael Kramer.

2. Zorg voor een goede avondroutine

Kruip je meteen vanaf je bureaustoel via de wastafel je bed in? Waarschijnlijk duurt het dan heel erg lang voordat je in slaap valt. Je hoofd is nog veel te veel bezig met het verwerken van alle informatie en indrukken en staat nog in de derde versnelling. Je hebt geen rem, dus je moet even ‘uitrollen’ en daarvoor heb je tijd nodig. Bepaal hoeveel slaap je nodig hebt, hoe laat je op wilt staan en daarmee dus hoe laat je wilt slapen. Hou voor het slapen gaan een ritueel waardoor je tot rust komt. Voor Gascoigne is dat een wandeling van een half uur, voor mij is het rustgevende muziek luisteren met weinig licht aan, en daarna een warme douche en een typische vrouwenhobby: smeren met bodybutter.
Genoeg beweging op een dag is ook belangrijk om goed in slaap te komen, zodat je zowel fysiek als mentaal moe genoeg bent om te gaan slapen.
Door zo’n ritueel zul je merken dat je in de ochtend veel uitgeruster bent.

3. Wijk in de weekenden niet teveel af van je routine

Wijk je in het weekend ver af van je routine, dan is het moeilijk om het meteen op maandag weer op te pakken. Wijk er dus niet teveel van af, zo luidt het advies van Gascoigne, want anders ben je pas woensdag weer op schema en dat is alweer halverwege de week.

Doe vooral wat bij jou past

Voor avondmensen als ik is opstaan om 6.00 of zelfs om 4.30 een crime. Verleg dan vooral je routine. Ik maak graag gebruik van mijn creativiteit tussen negen uur ‘s avonds en ????n uur ‘s nachts, dus dan ga ik na een ontspanningsritueel (ze het volgende kopje) pas om 2.00 naar bed. Mijn wekker gaat dan om 9.00 en dan zorg ik dat ik na een ontbijt om 10 uur aan de belangrijkste opdracht van de dag begin: telefoon op stil, mail uit, en typen. Om 12.30 is het tijd om wat mail te beantwoorden en om 13.00 is het tijd voor lunch. Die dan -heel gemakkelijk- al klaar staat bij ‘mijn’ Seats2Meet. Hetzelfde principe als het ritueel van Gascoigne, maar een paar uur opgeschoven. En het sporten komt op een moment van de dag dat mij beter uitkomt.–>

Het gebruiken van een ochtendroutine kan wat aanpassing vergen maar uit eigen ervaring kan ik vertellen dat ik tijdens mijn recente studie vaak vroeg opstond om zo een uur te werken voordat het gezinsleven zijn aanvang nam. Ik heb menig stuk tekst op die manier in de vroege uurtjes uitgetypt voordat iedereen aan de ontbijt tafel zat. Ook hier geldt; wat werkt voor mij, hoeft niet voor iedereen te gelden…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s