Service Design

Om een aantal zaken op een rijtje te zetten ben ik weer eens gaan lezen in het boek over Service Design uit 2010 alweer. Destijds had ik regelmatig contact met Arne van Oosterom die vanuit SDT ook keek naar de mogelijkheden van Service Design in de zorg. Voorbeelden daarvan legde hij vast op de website www.caretodesign.com

Nu ik het boek weer ter hand neem wil ik al lezend verschillende inzichten hier gaan delen. Ter discussie maar ook om voor mijzelf een aantal principes opnieuw te verwoorden en onder de aandacht te brengen. Ik denk dat ik daar zelf iets aan heb in mijn werk, maar dat het ook kan helpen in het team waarvan ik onderdeel uitmaak.
Wanneer je tien mensen zou vragen wat service design is, krijg je elf antwoorden terug op zijn minst.

Binnen mijn huidige project aan het Radboud REshape Innovation center zijn we met het team veel bezig om nieuwe functionaliteiten uit te proberen. Daarbij komt vaak kijken hoe we zaken in processen en procedures willen laten volgen.
Het maakt het allemaal niet makkelijker om een manier te vinden waarop we als groep over het zelfde onderwerp in dezelfde taal kunnen communiceren. Wanneer we in eerste instantie kunnen werken vanuit een gemeenschappelijke taal zal dat de communicatie ten goede komen. Klinkt logisch natuurlijk.Wat ik wil doen is de theorie van het boek in kleinere stukken hier op het blog plaatsen. Dat schept de mogelijkheid voor mij erover na te denken en voor de anderen van het team om erop te reageren.
Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat lopen.
Het wordt dus een soort blog experiment.
Sent from Evernote

2 thoughts on “Service Design

  1. Mooi blogexperiment. 🙂

    Ik denk dat de kracht van ‘service design’ er vooral inzit om in de zorg meer aandacht te krijgen voor het proces waarin de klant zit. Door dit proces en de touch points steeds helderder en in kleinere stappen te krijgen, krijg je inzicht waar mogelijke verbeteringen zijn. Bijvoorbeeld: veel online afspraaksystemen gaan alleen maar over het maken van een afspraak. Het kunnen uitnodigen van je mantelzorger voor de afspraak, het plaatsen van de afspraak in je eigen agenda, het eventueel al vooraf en direct regelen van een taxi-rit, etc. wordt niet meegenomen. Juist als je vanuit service design-gedachte kijkt naar het proces, dan krijg je allemaal nieuwe inzichten en mogelijkheden voor offline en online zorgconcepten.

    Zie ook mijn presentatie: http://www.slideshare.net/martijnhulst/ontwerpen-online-concepten

    Ik ben benieuwd naar je inzichten hier op het blog.

    1. Ha die Martijn, als jij nou beloofd mijn nieuwe inzichten van nieuw commentaar te blijven voorzien, is het experiment wmb al geslaagd. Ga je presentatie met interesse tot me nemen. Groet ! Victor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s