Waarom een team altijd wint…

Vanmorgen zag ik een hockeywedstrijd. Het was een zogeheten lokale derby waarbij twee verenigingen uit dezelfde stad tegen elkaar moesten spelen. Het gastteam speelde uit tegen een team waar ze in vorige jaren stevig van verloren hadden. Het gastteam ging eerdere jaren dan ook niet graag naar deze wedstrijd omdat ze het gevoel hadden bij voorbaat al kansloos te zijn. 

Dit jaar is er echter iets veranderd in de mentaliteit van de ploeg. Het lijkt of ze meer als team op elkaar ingespeeld raken. Ze raken vertrouwd met elkaar en met zichzelf. Ze krijgen andere instructies. In plaats van individuele acties worden ze gecoacht op een team effort. Er wordt gericht gewerkt aan procesdoelen. Ze richten zich op het beter worden in aspecten van het spel en niet in het behalen van enkel seizoensdoel.

Ze zijn bezig met de reis en niet met de eindbestemming. Het gaat om de weg ernaar toe en de momenten met een uitzicht langs die route.

Vandaag zagen we zo’n uitzicht. Een uitzicht waar collectief boven individu gold, waar energie gebruikt werd en waar gewerkt werd voor elkaar. Er werd gewerkt vanuit bepaalde individuele opdrachten die bijdroegen aan het algemeen belang van de ploeg.

Vandaag heeft de ene ploeg geleerd dat een collectief wint van individuen. De andere ploeg heeft geleerd dat met het aantrekken van talenten alleen er nog bijdrage geleverd is aan de langere termijn.

Uiteindelijk was de eindstand gelijk, maar Co Adriaanse zou zeggen; dat is pure scoreboardjournalistiek, want er was wel degelijk een morele winnaar die van het veld stapte. En dat was het team. Niet de verzameling van individuen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s