Zelfzorg ondersteund #eHealth en Business

Jacqueline Batenburg en Hugo te Kaat werken bij VGZ aan een initiatief Zelfzorg Ondersteund. Zelf management van patiënten is een belangrijk doel binnen de zorg. Vorig jaar werd er 93 miljard door ons allemaal gespendeerd binnen de zorg.

In 2018 moet 25% van de diabetespatiënten gebruik maken van zelfzorg mogelijkheden. Niets zelf ontwikkelen maar gebruiken van bestaande technologieën. Er zijn groepen benoemd om te kijken naar de succes en faalfactoren voor het implementatie handboek. DIt is een landelijk initiatief.

Er zijn implementatie contractering en een tooling werkgroep benoemd. Binnen de tooling groep is Hugo te Kaat verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de verschillende eisen die nodig zijn voor zelfzorg. 98% van huisartsen is digitaal  maar je kan digitaal geen afspraak met hem maken.

Wat is het zelfzorgplatform? Waaraan moet het voldoen? Wat zijn de eisen? De kern is het individueel zorg plan (IZP). Vaak is de basis daarvoor een PGD (persoonlijk gezondheids dossier. Applicaties spelen een belangrijke rol, maar vooral de koppelingen die het allemaal met elkaar laten werken door de integratie is van essentieel belang.

Het wordt een integraal deel van de verschillende andere zorg IT systemen (HIS, ZIS, XIS, AIS, LIS). Binnen die verschillende systemen staat het zelfzorgplatform in het midden. Eigenlijk staat daar de patiënt centraal.  Op de site van Zelfzorg Ondersteund (www.zelfzorgondersteund.nl) is het rapport van de basis eisen te downloaden. Wetgeving en integratie standaarden zijn daarin een belangrijk onderdeel. wpid-img_20141015_141441.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s