Nieuwe tijden….nieuwe tooling…nieuwe werkplek….

Omdat ik in mijn nieuwe baan ook weer nieuwe mensen ontmoet, nieuwe werkculturen ervaar en nieuwe projecten en initiatieven moet stroomlijnen kom ik ook weer nieuwe tools tegen die ik bekijk op toepasbaarheid.

1) Realtime board.

Realtimeboard is een oneindig whiteboard / canvas waar verschillende mensen op kunnen samenwerken. Er zijn verschillende templates die je kan gebruiken als onderligger voor je sessie. Bijvoorbeeld een projectplanning, product design of business model canvas. Er is een gratis versie waarmee je een tijdje uit de voeten kan doordat er volle functionaliteit inzit. Wanneer je je creatie wilt gebruiken in een andere applicatie heb je in de gratis versie wel een watermerk bij een export op lage resolutie.

Een betaalde versie is per maand of jaar af te rekenen. Bij een jaarcontract krijg je 20% korting (96$ i.p.v. 120$)

2) Sketchboard.io

Een zelfde soort opzet als Realtimeboard alleen wat meer gericht op flowdiagram, software design en mindmapping. Alle board die je maakt zijn in de gratis versie publiek, bij betaling kun je de boards private markeren.

De interface is zeer intuïtief en vooral in de mindmapping setting verbind het programma op een intelligente wijze de volgende stappen. Leuk om uit te proberen.

3) Google Chromebook (via Google Apps for Business)

Ik gebruik de HP Chromebook 14 inch nu zo’n 4 maanden schat ik in. Health Valley is #GoneGoogle Wat zijn nu mijn ervaringen? Ik heb recentelijk nog tegen iemand gezegd dat ik verwacht niet terug te keren naar Windows…Dat is nogal een dingetje aangezien Microsoft / Windows (altijd) mijn kijk op de wereld is geweest sinds 1992 denk ik. ( Ja ook, MS-DOS en WP5.0 heb ik nog meegemaakt). Ik denk het grootste verschil wat ik vandaag weer zag is het volgende. Vanmiddag was ik op kantoor aan het werken en omdat ik mijn muis beweeg naar de rechterhoek onderin mijn scherm zie ik een klein pijltje naar boven wijzen. Voor Chrome OS gebruikers een teken dat er een update klaar staat. Het volgende gebeurt er dan. Ik zeg tegen mijn collega; Kijk ik krijg een nieuwe computer. Ik zet de computer uit. ( 1 druk op de knop), ik zet de Chromebook aan, hij start op en in 8 seconden ben ik voorzien van een update van Chrome OS. Ik open mijn browser app en deze gaat verder met de 5 tabs die ik in programma’s c.q. websites had openstaan. Mijn collega stond op het punt naar huis te gaan, maar heeft nog geen gelegenheid gehad om zijn jas aan te doen. Hij probeert zich eruit te redden door te zeggen dat ik zo wel altijd moet blijven werken. Vroeger kon je nog eens naar de koffie automaat lopen terwijl je systeem aan het (re) booten was. Dat is met de Chromebook inderdaad verleden tijd.

Wat krijg ik er voor terug? Ik heb nog niet mis gegrepen met connectiviteit. Deze machine draait natuurlijk voornamelijk op internet connectie, maar uit ervaring kan ik wel zeggen dat die toch bijna overal te krijgen is via WiFi. ( ik zat vanmorgen nog bij de stadsgarage met guest access…). Maar mocht je echt niet aan WiFi kunnen komen kun je ook altijd Offline werken aan een document dat automatisch update zodra je weer connectie met je Drive hebt.

Office functionaliteit zit volledig in Google Docs ingebakken natuurlijk. Op Drive zijn al je bestanden realtime bewaard. Tekst, Spreadsheets, Presentaties zijn de standaard. Maar ik werk ook al geruime tijd naar tevredenheid met een MSProject variant binnen Google; Gantter. Leest MSProject files etc.  LucidChart is een perfecte vervanger van MS Visio. Voor al je stroomdiagrammen, mindmaps en hier en daar een verdwaalde Canvas.

Daarnaast ben ik steeds meer aan het zoeken naar functionaliteit in de cloud. Er zijn talloze applicaties die je een tijdje kunt uitproberen of ze wat voor je zijn voordat je een abonnement neemt (en niet meer vast zit aan een licentie) . Ik had wat meer tekenkracht nodig…Sketchpad. Ik wilde iets mindmappen en een strategische roadmap maken…SketchBoard.io.

Ik vind het business model dat ik een tijdje iets kan uitproberen of een programma kan gebruiken zonder de volle functionaliteit prima werken. De trial periode geeft je een goed beeld of de volle functionaliteit je dat brengt waar je naar op zoek bent. Bij een ‘watered down’ versie zie je snel genoeg of je iets mist en kan het zo maar zijn dat de functionaliteit voldoende is voor hetgeen je zoekt.

Tot slot, zoals ik al zei heb ik tot nu toe niet mis gegrepen op beschikbaarheid van WiFi. Iets wat nu weer blijkt terwijl ik de laatste hand aan deze blog leg vanuit de coffee bar First Things First in het Honig complex.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s